Iedere werkdag na 13.00 verzending

Het gebruik van brandnetels voor zowel soep als mest is een geweldige manier om natuurlijke oplossingen te vinden voor jouw tuinproblemen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook helpen om jouw tuin gezonder en productiever te maken. In deze blog zullen we je laten zien hoe je brandnetelsoep en -mest kunt maken en hoe je deze kunt gebruiken om jouw tuin te verbeteren.

Twee vliegen in één klap

Brandnetelsoep is niet alleen gezond en lekker om te eten, maar het kan ook (in een iets andere vorm) helpen om insectenplagen in jouw tuin te bestrijden. Het bevat hoge niveaus van stikstof, magnesium en ijzer, waardoor het een geweldige voedingsstof is voor planten. Door brandnetelsoep te maken en deze rond de basis van jouw planten te gieten, kun je de groei bevorderen en tegelijkertijd insectenplagen op afstand houden. Brandnetelsoep moet je even koken, als je dat niet wilt is er ook brandnetelmest.

Naast brandnetelsoep is er ook brandnetelmest, een natuurlijke meststof die rijk is aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Het kan worden gebruikt om de bodem te verbeteren, waardoor planten beter kunnen groeien en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Brandnetelmest kan worden gemaakt door brandnetels in water te laten weken en het mengsel vervolgens te laten fermenteren tot het klaar is voor gebruik.

Hoe maak je brandnetelsoep?

Stap 1: Verzamel brandnetels.

Het beste is om jonge brandnetels te plukken voordat ze bloeien, omdat ze op dat moment het meest voedzaam zijn. Draag handschoenen om te voorkomen dat je gestoken wordt.

Stap 2: Spoelen

Spoel de brandnetels af met water om eventuele vuil of insecten te verwijderen.

Stap 3: Koken

Doe de brandnetels in een grote pot met water en breng het aan de kook. Laat het 15-20 minuten zachtjes koken.

Stap 4: Afkoelen

Haal de pot van het vuur en laat het afkoelen.

Stap 5: Zeven

Giet de brandnetelsoep door een zeef om de brandnetelbladeren te scheiden van de vloeistof.

Stap 6: Sproeien

Gebruik de brandnetelsoep om je tuinbonen te besproeien. Breng de soep gelijkmatig aan op de planten met behulp van een plantenspuit of gieter.

De brandnetelsoep kan helpen bij het beschermen van je tuinbonen tegen bladluizen, rupsen en slakken. De stoffen in de brandnetels hebben namelijk een afstotende werking op deze plagen. Daarnaast kan de soep ook bijdragen aan de groei van de tuinbonen, omdat de brandnetels rijk zijn aan voedingsstoffen zoals stikstof en mineralen.

Hoe maak je brandnetelmest? Zonder te koken.

Stap 1: Verzamel brandnetels.

Het beste is om jonge brandnetels te plukken voordat ze bloeien, omdat ze op dat moment het meest voedzaam zijn. Draag handschoenen om te voorkomen dat je gestoken wordt.

Stap 2: Snijden of knippen

Snijd de brandnetels in kleine stukjes en doe ze in een emmer of vat.

Stap 3: Water

Voeg water toe aan de emmer of het vat. Gebruik ongeveer 1 deel brandnetels op 10 delen water.

Stap 4: Mixen

Roer de brandnetels goed door het water en laat ze gedurende 3-4 weken weken. Roer de mix af en toe door.

Stap 5: Zeven

Zeef de mix om de brandnetelbladeren te scheiden van de vloeistof.

Stap 6: Sproeien

Gebruik de brandnetelmest om je tuinbonen te besproeien. Breng de mest gelijkmatig aan op de planten met behulp van een plantenspuit of gieter.

Net als de gekookte brandnetelsoep kan de brandnetelmest helpen bij het beschermen van je tuinbonen tegen bladluizen, rupsen en slakken. Daarnaast kan de mest ook bijdragen aan de groei van de tuinbonen, omdat de brandnetels rijk zijn aan voedingsstoffen zoals stikstof en mineralen.

Andere gewassen

Ook andere gewassen kun je beschermen tegen ziekte en plagen én de groei bevorderen. Hieronder vind je een lijst met enkele voorbeelden van planten en gewassen die kunnen profiteren van brandnetelsoep en -mest:

  1. Tomaten: Brandnetelsoep en -mest kunnen worden gebruikt om tomaten te beschermen tegen bladluizen en witte vlieg en om de groei te bevorderen.

  2. Komkommers: Brandnetelsoep en -mest kunnen worden gebruikt om komkommers te beschermen tegen spintmijten en om de groei te bevorderen.

  3. Aardbeien: Brandnetelsoep en -mest kunnen worden gebruikt om aardbeien te beschermen tegen schimmelziekten en om de groei te bevorderen.

  4. Courgettes: Brandnetelsoep en -mest kunnen worden gebruikt om courgettes te beschermen tegen rupsen en om de groei te bevorderen.

  5. Paprika's: Brandnetelsoep en -mest kunnen worden gebruikt om paprika's te beschermen tegen witte vlieg en om de groei te bevorderen.

Wij zien dus geen enkele rede om niet met brandnetels aan de slag te gaan. Behalve die akelige stekels. Daar hebben we gelukkig wel hele chique Jersey Tuinhandschoenen voor. Veel succes!

 

  • Harold Jagram
    • Harold Jagram
    • 9 mei 2024 om 08:46

    Ik ga het zeer zeker proberen. Ik heb een moestuin en hebt vaak veel last van dit soort ongedierte.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Latest Stories

Bekijk alles

Wortels zaaien: zo doe je dat!

Wortels zaaien: zo doe je dat!

Wortels zijn een onmisbare groente in de moestuin. Ze zijn niet alleen lekker en veelzijdig in de keuken, maar ook eenvoudig te kweken. Het zaaien van wortels vraagt om een beetje geduld en de juiste aanpak, maar met de juiste...

Lees meer over  Wortels zaaien: zo doe je dat!

De populairste moestuinzaden in de lente

De populairste moestuinzaden in de lente

De lente is dé tijd om je moestuin tot leven te brengen! Of je nu binnen voorzaait, direct buiten zaait of gebruik maakt van een klein kasje, er zijn volop mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de populairste moestuinzaden...

Lees meer over  De populairste moestuinzaden in de lente

Bieslook

Tips voor jouw eigen kruidentuin

Droom jij van een kruidentuin vol geurige basilicum, frisse munt en heerlijke rozemarijn? Goed nieuws: een kruidentuin is eenvoudig aan te leggen en past in elke tuin of op elk balkon!  1. Kies de juiste plek Kruiden houden van zon!...

Lees meer over  Tips voor jouw eigen kruidentuin